Ο σπόρος σαν πληροφορία. (20/7/2013)


Οι σπόροι είναι ζωντανοί δεσμοί μεταξύ των γενεών των φυτών. Μεταφέρουν όλες τις ζωτικές γενετικές πληροφορίες που ρυθμίζουν την ανάπτυξη, αύξηση, εξέλιξη και αναπαραγωγή των επόμενων γενεών φυτών. Είναι ζωντανοί, αναπνέουν απορροφώντας οξυγόνο, αποδίδοντας διοξείδιο του άνθρακα. Χρειάζονται δροσιά και ξηρότητα. Μπορούν και ζουν 1-3 έτη μετά την ωρίμανσή τους πάνω στο φυτό.
Ο σπόρος είναι ένα έμβρυο – φυτό μαζί με την αναγκαία ποσότητα θρεπτικών στοιχείων, για την ανάπτυξη του φυτού, περιτυλιγμένα σε ένα κοινό προστατευτικό μανδύα.
Η υγρασία και η θερμοκρασία είναι οι παράγοντες που αφυπνίζουν τον σπόρο, δηλαδή, κινητοποιούν το εγγεγραμμένο πρόγραμμα. Η ζέστη και η υγρασία μειώνουν τη διάρκεια ζωτικότητας του σπόρου. Αυτή η ζωτικότητα εννοείται σαν δυναμική του προτύπου του φυτού.
Ο σπόρος είναι το ανώτερο ιεραρχημένο πεδίο του φυτού, είναι μέρος ολοποιητικό που φέρει το άδηλο πρόγραμμα, εκείνο δηλαδή το επιπλέον αναγκαίο, που χαρακτηρίζει τα φυσικά σύνολα. Αν εξεταστούν και συναθροιστούν τα χαρακτηριστικά όλων των μελών του συστήματος, το αποτέλεσμα δεν ομολογεί με τα χαρακτηριστικά του συνόλου συστήματος. Δηλαδή, το σύνολο διαθέτει ποιότητες που περιλαμβάνουν το συνάθροισμα των ποιοτήτων των μελών και κάτι άλλο. Αυτό το κάτι άλλο δίνει το γενικό χαρακτήρα και την ιδιαιτερότητα στο σύστημα.
Μπορούμε έτσι να πούμε ότι ο σπόρος ως μέρος φέρει το πρόγραμμα του όλου συστήματος σαν μορφή δομή και λειτουργία, ενώ διατηρεί τη μορφική ταυτότητα του φυτού.
Συνάγεται έτσι ότι ο μεν φυσικός σπόρος αναπαράγει το σύστημα σαν όλο, ενώ η κλωνοποίηση μπορεί να αναπαράγει το σύστημα μεν ως μορφή αλλά μόνο μέρος της δομής και λειτουργίας του (εξ αυτού τα υβρίδια δεν αναπαράγονται και στερούνται σπόρων).
Γίνεται φανερό σε όσους διαθέτουν αντίληψη κοσμικού χαρακτήρα ότι όσα ισχύουν για τους σπόρους, στο φυτικό κόσμο, σε  σχέση με τις συμπυκνωμένες πληροφορίες που περιέχουν οι σπόροι, ισχύουν και για το ανθρώπινο γνωστικό κεφάλαιο και το πώς αυτό μεταβιβάζεται από γενεά σε γενεά σαν τρόπος και σαν φορέας μεταβίβασης.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια: