Αιγυπτιακή κρίση


Η κρίση στην Αίγυπτο και γενικά στον Αραβικό κόσμο προκύπτει από τη σύγκρουση μεταξύ του ισλαμικού στοιχείου και του λαϊκού και δυτικότροπου δυναμικού το οποίο εκφράζεται κυρίως από τον στρατό, λόγω της φύσης του τακτικού στρατού και της εκπαίδευσης των αξιωματικών.
Κυριαρχία είναι η κατάσταση κατά την οποία άρχει η νομιμότητα και  μονιμότητα του σχεδιασμού της κατασκευής, της κατοχής, της συντήρησης και χρήσης των μέσων που εξασφαλίζουν την κατάκτηση, άσκηση και επιβολή της εξουσίας.
Παράγεται έτσι ένας εσωτερικός δεσμός εξουσίας και κυριαρχίας ο οποίος είναι διφασικός με συγκρουόμενες αντιφασικές φορές και κατευθύνσεις, κατά τον οποίο η εξουσία παρέχει την μονιμότητα στην κυριαρχία, η οποία με τη σειρά της παρέχει νομιμότητα στην εξουσία.
Οι εσωτερικές αντιφάσεις αυτού του δεσμού αποτελούν αδύνατο σημείο ενός τέτοιου συστήματος με κυριαρχικό – εξουσιαστικό χαρακτήρα.

Παράδειγμα η σύγκρουση ενός δογματικού τμήματος της κυριαρχικής φάσης (το Ισλάμ) με το γραφειοκρατικό τμήμα της εξουσιαστικής (στρατός).

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια: