Η μηχανιστική «χαζολογία» ορίζει… (21/12/2013).


Η ιστορικίστικη αιτιοκρατία, αναζητεί πάντα, όταν εξετάζει την ελληνική σκέψη, τους δίαυλους και τους συσχετισμούς που συνδέουν τους αρχαίους Έλληνες στοχαστές.
Αυτό συμβαίνει γιατί σήμερα, δηλαδή στη σύγχρονη εποχή, δεν ασκείται πια η φιλοσοφία.
Η διδασκαλία στα ακαδημαϊκά ιδρύματα περιορίζεται στην ιστορική ταξινόμηση της ελληνικής σκέψης και στη χαζολόγο ανάλυση που οι δυτικοί επέβαλλαν μαζί με την πολιτική και πολιτιστική επικράτησή τους.
Είναι αστείο να προσπαθείς να αναλύσεις την ελληνική σκέψη με την επιστημονική μονομέρεια που χαρακτηρίζει τους ακαδημαϊκούς καθ-ηγητές.
Η α-λήθεια είναι τέτοια, όχι με την έννοια της κατεψυγμένης συντήρησης και της επιβίωσής της ανά τους αιώνες. Είναι α-λήθεια γιατί ανήκει στο παρόν, στο κάθε παρόν. Η αλήθεια δεν είναι αρχική αλλά «άρχει».
Ό,τι είναι α-ληθές είναι παρόν, σε κάθε παρόν ανά τους αιώνες.
Κάθε ανθρώπινη διάνοια όταν απελευθερωθεί από το πέπλο της μονοφασικής θέασης του κόσμου, είτε αυτή είναι υλιστική, είτε είναι ιδεαλιστική, μπορεί να πραγματώσει την πανταχού και πάντοτε παρούσα αλήθεια. Το αληθές δεν εξελίσσεται ιστορικά, δε μετασχηματίζεται και δεν ανατρέπεται.
Η νοητική κατασκευή που θέλει την αλήθεια ως αρχική και όλες τις άλλες στιγμές της ανθρώπινης σκέψεις σαν επόμενες και εξαρτώμενες είναι τέλεια μηχανιστική.
Η αλήθεια που συνειδητοποίησαν οι Έλληνες στοχαστές, ζώντας σαν φιλόσοφοι και όχι παριστάνοντας ή επαγγελόμενοι τους σοφούς, είναι προσεγγίσημη κάθε στιγμή στον καθένα μας. Γνωρίζοντας ή μη γνωρίζοντας το έργο και τη σκέψη τους, ο καθένας μας όταν απελευθερώνεται από την μηχανιστική αιτιοκρατία μπορεί να βυθιστεί στο α-ληθές παρόν. Την μόνη α-ληθή συνειδητότητα που μπορεί να πραγματώσει η ανθρώπινη διάνοια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια: