Μπαρούφες και φούμαρα. (4/5/2016)



Έχει επικρατήσει μια πίστη, η οποία εξυπηρετεί τη λεγόμενη Νέα Τάξη και η οποία λατρεύεται σαν θρησκεία κυρίως από τους νεότερους. Η πίστη αυτή αφορά στο ότι ο κόσμος όλος κινείται αμετάκλητα προς μία κατεύθυνση, δηλαδή, ότι δεν υπάρχουν άλλες εναλλακτικές πορείες για την ανθρωπότητα εκτός από την νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα. Η πίστη αυτή περιλαμβάνει και την πεποίθηση ότι όποιος αρνείται την μοναδικότητα αυτή της νέας ορθοδοξίας, όποιος δεν την ασπάζεται και όποιος δεν την ακολουθεί είναι προορισμένος να εξαφανιστεί, να πεταχτεί στη λήθη και στα σκουπίδια. Μπαρούφες και φούμαρα!

«Μπαρούφα» είναι ιταλικής προέλευσης λέξη που στην αρχική της έννοια σημαίνει καυγάς και ταραχή με μεγάλη σύγχυση και φωνές. Στην καθομιλούμενη νεοελληνική χρησιμοποιείται σαν ανοησία, κουταμάρα. Όμοιας προέλευσης τα «φούμαρα» απ’ τη λέξη fumo που σημαίνει καπνός, νεοελληνιστί χρησιμοποιείται αντί της αερολογίας και της ψευτιάς.

Στη σημερινή εποχή φαίνεται να μην χρειάζεται να εξηγηθεί τι είναι το «ρομπότ», λέξη κι αυτή ξένη, που προέρχεται από τη σλαβική λέξη rabota που σημαίνει εργασία και αφορά κυρίως σε μηχάνημα το οποίο περιλαμβάνει αυτόματο πρόγραμμα εργασίας στη λειτουργία του. Είμαστε συνηθισμένοι από την μελλοντολογική λογοτεχνία και το σινεμά να ταυτίζουμε το ρομπότ με κάποιο ανθρωποειδές ομοίωμα ή όχημα κλπ, τα οποία ομοιώματα διατηρούν έστω και χονδροειδώς τη μορφή, τα μέλη και μιμούνται τις κινήσεις των ανθρώπων ή των γνωστών οχημάτων. Στην πράξη πρόκειται για αυτόματες μηχανές ή πρότυπα μηχανικά με ανθρωποειδή ή όχι όψη, σχεδιασμένα για πρακτικές εργασίες που αφορούν σε χειρωνακτική ή διανοητική εργασία. Το χαρακτηριστικό τους είναι ότι δε διαθέτουν κρίση και εκτελούν τις εντολές άκριτα ακολουθώντας το πρόγραμμα που ο σχεδιαστής τους έχει ορίσει. Η ηλεκτρονικοί υπολογιστές παρόλον ότι δεν χαρακτηρίζονται σαν τέτοια ή τέτοιοι, είναι ρομπότ. Ελληνιστί «αυτόματα».

Στο ιδιαίτερο σύστημα άνθρωπος-μηχανή το στοιχείο που διαθέτει μεγαλύτερο εύρος προσαρμογής είναι ο άνθρωπος. Αντίθετα, η μηχανή, κάθε μηχανή, έχει σκοπό, και το εύρος προσαρμογής αναλογεί στο σκοπό για τον οποίο σχεδιάστηκε και χρησιμοποιείται.
Αν ισχύουν τα παραπάνω, στη συνεργασία που απαιτείται για να λειτουργεί αυτό το σύστημα, ο άνθρωπος θα επηρεαστεί από τους περιορισμούς του μηχανήματος. Η επανάληψη των πράξεων προσαρμογής εντέλει θα εγκαθιδρύσει τους τρόπους λειτουργίας του μηχανήματος στον χειριστή και θα τον εθίσει σε αυτούς.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο ο άνθρωπος μηχανοποιείται σταδιακά και όχι το αντίθετο. Τα περί έξυπνων μηχανημάτων είναι μπαρούφες και φούμαρα. Η κοινωνία σήμερα είναι τόσο μηχανιστικά απανθρωπισμένη και αυτάρεσκα αυτοθαυμαζόμενη ώστε ηδονίζεται με τις καταστροφικές προοπτικές που προδιαγράφονται για το ρομποτικό μέλλον της.

Το Ίντερνετ σαν σύστημα γεννήθηκε στο τέλος του 20ου αιώνα από τις έρευνες της αμερικάνικης εταιρίας ARPA που μελετούσε για λογαριασμό της αμερικάνικης κυβέρνησης την ασφάλεια μεταφοράς πληροφοριών σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης από τη Σοβιετική Ένωση.
Σαν λύση προτάθηκε η ασφάλεια που θα παρείχαν οι υπολογιστές αν μπορούσαν να επικοινωνούν μεταξύ τους εκπέμποντας ανεξάρτητα και αποκομμένα (απ’ το σύνολο) μηνύματα. Προέκυψαν έτσι «πακέτα πληροφόρησης» ικανά να μεταδίδονται από οιοδήποτε διαθέσιμο μέσο. Σε περίπτωση αιφνίδιας εξαφάνισης ή πτώσης κάποιου δικτύου τα «πακέτα» αυτά θα μπορούσαν να βρουν από μόνα τους κάποια άλλη διαδρομή, δηλαδή, προδιαγεγραμμένα προγράμματα διαδρομών. Με άλλα λόγια, εμπρόθετα και προκατειλημμένα προγράμματα. Τα πακέτα έτσι, θα ‘πρεπε να έχουν αυτοματικό έλεγχο και να περιέχουν τη διεύθυνση προορισμού τους, δηλαδή, κωδικοποιημένα σύμφωνα με αυτό τον κώδικα που αποκαλείται Internet Protocol (IP).
Ο κώδικας αυτός, όχι ιδιαίτερα πρωτότυπος, καθιερώθηκε από το γεγονός ότι στην εποχή του ήταν ο μοναδικός λειτουργικός τρόπος ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ υπολογιστών διαφορετικού τύπου. Έτσι αναδείχθηκε σε πηγή και πρότυπο μεταφοράς γνώσης και μάθησης.

Ο ξένος σε μία χώρα παραμένει ξένος για τουλάχιστον τέσσερις γενιές. Αν μάλιστα διαφέρει στο χρώμα του δέρματος, στον πολιτισμό, στη θρησκεία κλπ από όσα επικρατούν στον τόπο υποδοχής, η περίοδος αυτή μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη.
Κεντρική πολιτική διαχείρισης της κουλτούρας είναι αδύνατη. Ότι και να κάνουν ή να λένε όταν οι πολιτικοί που κυβερνούν είναι αγράμματοι. Τα περί ενσωμάτωσης και προσαρμογής που παπαγαλίζουν και μαϊμουδίζουν οι διάφοροι φωστήρες της αμάθειας είναι μπαρούφες και φούμαρα. Γνωρίζουν τόσο λίγο τους ανθρώπους ώστε οι άγνοια και η βλακεία που τους χαρακτηρίζει, τους καθιστά ανίκανους να δράσουν αποτελεσματικά και να αποφασίσουν εύστοχα.
Οι χιλιάδες ενόπλων Ευρωπαίων που διαθέτει ο ισλαμικός φασισμός είναι η ολοφάνερη απόδειξη. Τέκνα τρίτης και τέταρτης γενιάς όχι μόνον δεν ενσωματώθηκαν αλλά στράφηκαν ένοπλοι εναντίων της χώρας που υποδέχθηκε τους προγόνους, τους γονείς και τους ίδιους. Πρόκειται για εξεγερμένους και περιθωριακούς «λούμπεν» [1] του καπιταλιστικού συστήματος υποδοχής μέσα στο οποίο γεννήθηκαν και μεγάλωσαν.
Μάχονται το σύστημα που τους περιθωριοποίησε και απόδειξη του χαρακτήρα «λούμπεν» είναι η απουσία ιδεολογικού υπόβαθρου και η υποκατάστασή του από ένα σαθρό δεξιόστροφο θεολογικό δόγμα των Μουλάδων που υποστηρίζουν τον Τζιχάντ.
Μπαρούφες και φούμαρα είναι επίσης, τα όσα προπαγανδίζονται για τους μετανάστες, πρόσφυγες ή όπως αλλιώς ονομάζουν τα θύματα του Ισλαμικού φασισμού. Θύματα στις πατρίδες τους, θύματα και στις χώρες που προσφεύγουν. Στην πραγματικότητα όμως προσφεύγουν στις αγορές εργασίας και στα σούπερ μάρκετ. Το Ίντερνετ και η παγκοσμιοποιημένη αγορά τους αποκάλυψε έναν κόσμο τωρινό και πιο επιθυμητό απ’ τον παράδεισο του Αλλάχ.
 Οι μεγάλες δυνάμεις, οι πρώην και νυν αποικιοκράτες, οι Μουλάδες, οι ληστές, οι υπερ-εθνικές, και οι δικτάτορες υπάλληλοί τους απ’ την άλλη, κράτησαν τις κοινωνίες αυτές στην εποχή του θρησκευτικού μεσαίωνα χάριν της εκμετάλλευσης.
Δεξιοί, κεντρώοι αλλά και αριστεροί, σε αγαστή συνεργασία, καλούνται τώρα να λύσουν τα προβλήματα που οι ίδιοι δημιούργησαν. Οι μετανάστες και οι τρομοκράτες δεν απειλούν το καθεστώς αλλά την τάξη του καπιταλιστικού συστήματος. Εξακολουθούν να είναι υλικό προς εκμετάλλευση. Το σύστημα ελπίζει ακόμα να τους εκμεταλλεύεται για τους στόχους του είτε για τον εκφοβισμό των υπολοίπων, αφού οι φοβισμένοι κυβερνώνται ευκολότερα, είτε γιατί είναι υποψήφιοι καταναλωτές και εργάτες.

Μπαρούφες και φούμαρα. Οι νεοφιλελεύθεροι Ευρωπαίοι Ταλιμπάν και οι εξυπνάκηδες δημοσιογράφοι και διανοούμενοι ψαρεύουν ανοησίες στο διαδίκτυο και στα «σόσιαλ μίντια» και τις προσφέρουν σε μας τους υπόλοιπους, τους ιθαγενείς Ευρωπαίους, σαν φρέσκα ψάρια, ενώ βρωμάνε, αλίμονο, από μακρυά.



 [1]Λούμπεν ονομάζονται τα άτομα με έλλειψη ταξικής συνείδησης σε συνθήκες διαμονής και εργασίας εντελώς απροσδιόριστες και που εξαρτώνται από το τυχαίο και τη βούληση που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου και μικρού κεφαλαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια: